Uppteckning nummer LMV-H728

Titel: Fettisdagen

Meddelare: Hemmansägare Olof Hägglund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Lunne

I min uppväxt och framgenom firades fettisdagen som allmän fridag. Då skulle man äta sju mål den dagen, och det var idel fet och kraftig mat - kött och fläsk i långa banor. Ungdomen roade sig med att åka skidor och kälke i backarna. Ännu längre tillbaka brukade käringarna i byn ut och kappåka kälke. Den som det flög längst för, skulle få längsta linet på sommaren, hade de till märke. Nu är det intet annat bruk med fettisdagen än att det skall vara fett kött och fläsk till middagen och skolbarnen bruka då ha lov från skolan för att åka backe.